Ülkemiz 2023 hedefleri doğrultusunda, savunma sanayinde millilik oranının arttırılması kapsamında çok sayıda proje başarı ile tamamlanmakta ve yeni daha uzun soluklu çalışmalar için zorlu proje hedefleri belirlenmektedir. Bu bağlamda ONAUS Öngörü Teknolojileri, ilgili savunma sanayi projelerinde; Malzeme bilgi teknolojileri, hesaplamalı malzeme mühendisliği, üretim ve imalat simülasyonları, Çoklu fizik simülasyonları ve akustik & titreşim simülasyonları alanlarında gerekli yazılımsal alt yapıyı oluşturarak ulusal projelerimize yarattığı katma değerli çalışmalarla destek olmaktadır.
Thermo-Calc
Savunma sanayi uygulamalarında, yüksek sıcaklık dayanımı gerektiren malzemelerin, farklı üretim metotları (kaynak, dövme, döküm) kullanılarak imal edilmesi planlanmaktadır. Gerekli imalat operasyonları öncesinde, malzemenin yüksek sıcaklık davranışlarının modellenmesi bir zorunluluktur. Bu bağlamda Thermo-Calc yazılımı ile ilgili mühendislik malzemelerinin, faz diyagramları, soğuma grafikleri, yüksek sıcaklık davranış modelleri oluşturularak yapılması planlanan olası test sayıları minimize edilerek proje süresi ve maliyet kalemlerinden ciddi tasarruflar elde edilmektedir. Mühendislik malzemelerinin ısıl etki altında mekanik, termal ve metalürjik değişimlerine yönelik olarak hesaplamalı malzeme mühendisliği çalışmaları yapılmaktadır. İlgili çalışmalar, DİLEK, ÖRS gibi birçok savunma sanayi projesinde katma değerli çözüm önerilerine dönüştürülmüştür.
Forge NxT ve Thercast NxT
Savunma sanayi projelerinde, kompleks üretim yöntemleri bir arada kullanılarak nihai ürüne gidilmektedir. Forge NxT ve Thercast yazılım çözümleri ile ONATUS, ülkemiz savunmaya sanayi projelerindeki zorlu imalat proseslerinin dijital ortamda simüle edilerek, olası hata ve iyileştirmelerin gözlemlenmesi, devreye alınması planlanan yeni tekniklerin olası etkilerinin belirlenmesi noktasında gerekli yazılım alt yapısının kurulmasını sağlamaktadır. Örneğin inconel 718 malzemenin yerli olarak imal edilmesi, uçak motorunda çalışan bir süper alaşımının sıcak şekillendirme ya da dövme metodu ile imal edilmesi veya Flow forming yönetimi ile makine & parça imalat aşamalarının modellenmesi gibi. Bu sayede denemeye yanılma maliyetleri azaltılarak milli üretim teknikleri hızlı biçimde geliştirilebilmektedir.
VA One
Savunma sanayinin havacılık, deniz ve uzay sistemleri alanında faaliyet gösteren firmaların büyük bir bölümü ürün geliştirme ve ar-ge çalışmaları kapsamında ONATUS’un katma değer yaratan yazılım çözümlerini kullanmaktadırlar. Örneğin aerodinamik performans için iç ve dış kaynaklı hava akış modelleme çalışmaları veya yolcu koltuğu geliştirme uygulamaları, ya da roket – uydu sistemlerinin kalkış ve ateşleme esnasında çevresinde oluşan akustik alanının modellenerek yapısal elemanlar üzerindeki etkilerinin gözlemlenmesi. ONATUS akustik & titreşim simülasyonları alanında 0-40,000 Hz. aralığında analiz ve simülasyon çalışmalarının yapılabildiği yazılım platformu VA One, BEM, FEM, SEA gibi farklı modelleme tekniklerini kullanarak anahtar teslim çözüm önerileri geliştirmektedir. Simülasyon çalışmalarının devamında kullanılması planlanan akustik malzemelerin karakterizasyonu konusunda da yetkinlikleri bulanan ONATUS, GOSB Teknopark da yer alan laboratuvarlarında poröz malzemelerin akustik özelliklerinin karakterize edilmesi noktasında MECANUM test sistemleri ve FOAM X – NOVA gibi farklı yazılım çözümleri ile kapsamlı akustik malzeme projeleri geliştirmektedir.
Helikopter ve deniz sistemleri uygulamalarında ise su altı akustik simülasyon, kabin içi akustik seviyelerin modellenmesi ve iyileştirme önerilerinin etkilerinin modellenmesi gibi çalışmalarda sıklıkla ONATUS çözümleri kullanılmaktadır. Bu bağlamda ATAK ve MİLGEM gibi savunma sanayi projelerinde ONATUS ilgili yazılım alt yapısının kurulması noktasında ciddi katkılar sağlamıştır.
Visualweld
Savunma sanayi uygulamalarında temel kaynak uygulamalarına ek olarak FSW (Sürtünme kaynağı), lazer kaynağı gibi ileri birleştirme teknikleri kullanılmaktadır. Bu bağlamda ONATUS üretim simülasyon teknolojileri yelpazesinde yer alan Visualweldyazılımı kullanılarak kaynak çarpılma (Distorsiyon), kalıntı gerilme, termal sıcaklık dağılımı, kaynak esnasında malzemede meydana gelen faz dönüşümleri, çatlak risk bölgeleri gibi birçok parametre, simülasyon ortamında modellenerek olası hatalar ve risk bölgeleri tespit edilebilmektedir. Milli tank projemiz olan ALTAY da tank sisteminin farklı bileşenlerinin kaynak davranışlarının oluşturulmasında ONATUS katma değeri yüksek çalışmalara imza atmıştır.
ONATUS Öngörü Teknolojileri, olarak ülkemiz savunma sanayi projelerine yarattığımız katma değerler şu şekilde özetlenebilir:
ONATUS, uzmanlık alanları çerçevesinde katma değeri yüksek çözüm önerilerini anahtar teslim projeler veya yazılım-donanımsal alt yapı olarak müşterilerine entegre eden, %100 yerli bir mühendislik ofisidir.